Selasa, 1 Mac 2011
Seri Muka Pisang
Buat masa petang Isnin 28/2/2011 - tak sempat nak make up kasi lawa sikit gambar dia... itu je yang tinggal. Tak cantik tak pe..janji sedap. Resepi ni biasa le dari blog kawan-kawan dalam internet nie.... pertama kasi mencuba..dan hasilnya okeylah.... suami pun suka makan. Resepinya seperti dibawah :)
Lapisan Bawah
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
2 cawan pisang lenyek
1/2 cawan gula* kalau pisang manis,harap kurangkan
2 sudu tepung kastad
sedikit pewarna kuning/oren ( saya tak letak ) sebab tu nampak pucat
Cara-cara
Campurkan semua bahan kecuali pisang. Saya masak sebentar hingga naik wap barulah masukkan pisang yg di lecek.
Alas loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak.
Tuang adunan dan kukus selama 20 minit.
Lapisan Atas
60gm tepung gandum
100gm gula
250gm santan
50gm jus pandan *saya guna 1 sk pandan paste + 50gm santan
1/2 sudu tepung jagung
2 biji telur
sedikit garam dan pewarna hijau
Cara-cara
Pukul telur dgn gula. Kemudian campurkan dgn bahan-bahan lain. Tapis dan curah atas kukusan lapisan bawah tadi.
Sebelum tuang adunan di atas lapisan bawah, cakar2kan sedikit atas permukaan pisang dngn menggunakan garpu. Kukus semula selama 20 minit. Kemudian sejukkan dan potong...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan