Rabu, 9 Februari 2011

Roti Arab




Sebelum ni selalu je beli kat pasar malam.... teringin nak buat sendiri. Bila dah dapat resepi ni, dah cuba rasa bangga lak.... masa goreng roti jadi kembung..seronok tengok..
mari kita ramai-ramai cuba....sedap tau.

Bahan-bahan ( 10 org makan )

2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum

Cara-cara

mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
tepung di gaul dengan yis
Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging

Tiada ulasan:

Catat Ulasan