Rabu, 2 Mac 2011

Apam Pisang



Sedap gak apam pisang nie.... cuba le...tak rugi....


Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak) , saya guna minyak jagung
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula, saya guna 3/4 cawan
secubit garam

Cara-cara :
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan