Selasa, 1 Mac 2011

Mari Makan :) tapi kena masak dulu tau :)



Apam pink ni jadi kegemaran anak dara sorang. Kalau buat separuh tu dia yang punya. Apa lagi warna pink tu merupakan kegemaran dia...cam jadi kuih khas untuk dia la.

BAHAN-BAHAN:

1/2 cwn air suam
1 paket yis segera mauripan
1 camca teh gula pasir

2 1/2 cwn air
3 cwn tepung gandum
5 sudu makan tepung beras
3/4 cwn gula pasir
Sedikit pewarna makanan - saya guna warna merah jambu

**Nota:
Sukatan menggunakan cawan (cup) yang standard adalah 250ml. Walaubagaimanapun, boleh gunakan cawan minum teh/kopi yang biasa walaupun ia bukan berukuran 250ml. Cuma, gunakan cawan yang sama untuk menyukat semua bahan-bahan dalam sesuatu reispi itu.

CARA-CARA:

1. Bancuh air suam, yis dan gula pasir hingga larut . Biarkan selama 5 minit sehingga berbuih.
2. Sementara itu, masukkan semua tepung, air, gula dan pewarna ke dalam pengisar. Kisar hingga semua larut.
3. Tuang bancuhan tepung ke dalam satu bekas besar. Masukkan juga bancuhan yis yang telah kembang. Gaul rata.
4. Tutup bekas dengan plastik. Perap selama 1 jam atau sehingga kembang.
5. Panaskan kukusan. Lengser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak makan. Boleh alas dasar loyang dengan plastik supaya mudah menanggalkan apam bila sudah siap dikukus nanti.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus apam selama 40 minit.
7. Biarkan apam sejuk dahulu sebelum dipotong.
8. Boleh dihidang dengan kelapa parut. Agar kelapa parut tahan lebih lama, kukus selama 5 minit. Gaulkan dengan sedikit garam.



Nasi Lemak Hijau ni pula jadi pilihan cik abang. Sedap dan kenyang. T/hari tak payah masak dah kalau dah sarapan ngan Nasi Lemak Hijau nie.



Mee Tunis Baling-baling :) ni jadi pilihan Anak bujang.... dia memang suka makan Mee. resepi dia pun main baling-baling je apa yang ada dalam peti sejuk.. janji kenyang :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan